Datum objave: 01. 01. 2005.

U posljednih dvadesetak godina učestalost debljine značajno se povećala u zemljama sa zapadnjačkim načinom života, a polako prodire i u neidustrijalizirane zemlje te postaje značajan javnozdravstveni problem. Procjenjuje se da je više od 500 milijuna ljudi s prekomjernom tjelesnom masom i 250 milijuna pretilih na svijetu.
Hrvatska nažalost nije iznimka od ove zastrašujuće statistike. Procjenjuje se da 48% muškaraca i 34,7% žena u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu, dok je 31% muškaraca i 15% žena pretilo.

Debljina nastaje kao rezultat prekomjernog unosa energije kroz duži vremenski period, a pridonose joj genetski i okolišni čimbenici. Smatra se da je kombinacija povećanog energetskog unosa i smanjene tjelesne aktivnosti odgovorna za globalnu epidemiju debljine.
Čak i neznatan gubitak tjelesne mase može imati značajan utjecaj na smanjenje opasnosti od pojave kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tip II te brojnih drugih degenerativnih bolesti današnjice.

Smjernice za zdravo mršavljenje

· Indeks tjelesne mase (BMI) podatak je koji nam na vrlo jednostavan način govori imamo li adekvatnu tjelesnu masu. Iznosi li vaš BMI više od 25 vrijeme je da promijenite svoj način prehrane i životnog stila

· Plan prehrane treba se sastojati od 3 glavna obroka i 2 međuobroka koje treba redovito konzumirati .

· Česta klopka u koju upadaju mnogi koji žele «pod hitno» skinuti suvišne kilograme je preskakanje obroka . Time dolazi do dugih perioda gladovanja tijekom dana. Malo znanja iz biokemije pomaže nam da shvatimo kako se naš organizam ponaša kada je u fazi gladovanja. Budući da mu ponestaje raspoloživog goriva, organizam se adaptira na takav niži unos energije i «štedi» za kasnije. Stoga, prilikom slijedećeg obroka nastoji pohraniti što više energije u obliku skladišnih rezervi. Metabolizam se u neku ruku ponaša poput termostata. Stoga, isto kao što naš organizam kao precizni mjerni instrument osluškuje naše prehrambeno ponašanje i tako programira metabolizam, tako i mi moramo osluškivati potrebe našeg organizma jer to je jedina dobitna kombinacija. I za zdravlje i za vitak stas.
· Doručak je ključan obrok za održavanje vitkosti. Taj najvažniji dnevni obrok pomaže u smanjenju osjećaja gladi tijekom dana, te spriječava prejedanje.

Osobe koje doručkuju lakše odolijevaju masnoj i kaloričnoj hrani tijekom dana, a nutrijenti uneseni doručkom mogu pružiti energiju za tjelesnu i mentalnu aktivnost.
· Energetski unos treba podesiti tako da se unosi 500 kcal dnevno manje od unosa koji je preporučen za osobu određene tjelesne visine, mase, dobi i spola. Na taj način gubi se 1 do 1 kg tjedno što je prihvatljivo jer ne predstavlja prijetnju zdravlju.
· Ne treba posebno napominjati da se svaka dobra dijeta za mršavljenje treba temeljiti na voću i povrću, cjelovitim žitaricama, kvalitetnom mesu i ribi te nemasnim mliječnim proizvodima. Pri odabiru izvora masti valja posegnuti za ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
· Tjelesna aktivnost nezaobilazni je dio svake redukcijske dijete . Ne samo da poma ž e dobrom raspolo ž enju , nego se tjelesnom aktivno šć u pove ć ava aktivno tkivo - mi š i ć. Dok se u masnim stanicama pohranjuje energija , u mi š i ć nom se tkivu tro š i . Svako povećanje mišićne mase pogoduje povišenju vrijednosti bazalnog metabolizma te većem trošenju masnoća iz zaliha.
· Unos tekućine je također važan. Voda je medij u kojem se odvija metabolizam, a tijekom redukcijske dijete olakšava oslobađanje od otrova iz tijela i pospješuje probavu. Prednost treba dati izvorskoj i mineralnoj vodi.

AB kultura – niskokaloričan i hranjiv napitak

AB kultura je proizvod koji se idealno uklapa u svaki program redukcijske dijete. Vrijednost ovoga proizvoda leži u iznimnoj nutritivnoj gustoći . Pitate se o čemu je riječ? Ovaj ukusan napitak osigurava cijeli niz važnih nutrijenata u značajnim količinama, a istodobno je vrlo niskokaloričan te sadrži zanemariv udio masti. Kalorijska vrijednost 100 g proizvoda iznosi 35 kcal , a sadrži 0,1 % masti . Jedna bočica AB kulture podmiruje 60 % dnevnih potreba za kalcijem, 50 % dnevnih potreba za odabranim važnim vitaminima B skupine te 20 % dnevnih potreba za proteinima visoke biološke vrijednosti. Voćni okusi sadrže i fitokemikalije – beta karoten i antocijane – molekule s iznimnom antioksidativnom aktivnošću.
AB kultura praktičan je i hranjiv napitak koji se može konzumirati kao dio doručka, kao zdrav međuobrok te kao lagani večernji obrok.

Aktivne tvari iz AB kulture – saveznici u borbi protiv suvišnih kilograma

· 0,1 % masti AB kultura sadrži zanemariv udio masti što ovaj proizvod čini iznimno niskokaloričnim.

· Visokovrijedni proteini Svaka dobro planirana redukcijska dijeta osigurava adekvatan udio proteina s visokom biološkom vrijednošću, odnosno značajan sadržaj esencijalnih aminokiselina. Cilj redukcijske dijete je izgubiti suvišno masno tkivo i pritom očuvati mišićnu masu, a za očuvanje pozitivne ravnoteže proteina u tijelu nužan je adekvatan unos proteina. Jedna bočica AB kulture podmiruje 20 % dnevnih potreba za proteinima.

OPTI COMPLEX posebna je kombinacija kalcija, vitamina B kompleksa i korisnih bakterija koji pruža posebnu vrijednost ovome proizvodu.

· Vitamini B kompleksa važni su tijekom provođenja redukcijske dijete jer igraju ključnu ulogu u izmjeni tvari u organizmu. Također, nezaobilazni su nutrijenti u očuvanju lijepe i zdrave kože, kose i noktiju čiji izgled i zdravlje zasigurno ne želite ugroziti tijekom provođenja dijete. Jedna bočica AB kulture podmiruje 50 % dnevnih potreba za vitaminima B1, B2, B5, B6 i B12.

· Kalcij porijeklom iz mliječnih proizvoda u brojnim istraživanjima pokazao se učinkovitim pomoćnikom u olakšavanju gubitka tjelesne mase. Brojne studije nastoje razjasniti znanstvenu podlogu tog djelovanja, a točan mehanizam još nije u potpunosti razotkriven. Nedavno objavljena studija u časopisu Obesity Research ukazuje kako je redukcijska dijeta učinkovitija ako se tijekom dijete svakodnevno konzumiraju 3 serviranja niskokaloričnih mliječnih proizvoda obogaćenih kalcijem nego dijeta uz suplemente kalcija. Dakle, čini se da je najučinkovitiji upravo kalcij porijeklom iz mliječnih proizvoda.

Kalcij igra važnu ulogu u cijelom nizu tjelesnih procesa, a najvažnija je izgradnja čvrstih kosti. Adolescentice trebaju posebno paziti na adekvatan unos kalcija i vitamina D, budući da vršna gustoća koštane mase stvara do 35 godine. Unos kalcija i vitamina D prije i za vrijeme menopauze, nezaobilazan je korak u prevenciji osteoporoze. Jedna bočica AB kulture podmiruje 60 % dnevnih potreba za kalcijem.

· Korisne bakterije okosnica su vrijednosti ovoga drevnog proizvoda sa svim atributima funkcionalne namirnice 21.

stoljeća. AB kultura sadrži brižno odabranu mljekarsku kulturu ab ( Lactobacillus acidophillus i Bifidobacterium longum) s probiotičkim djelovanjem. Korisne bakterije unesene putem fermentiranih mliječnih proizvoda potiskuju rast patogenih organizama u našim crijevima i tako pospješuju zdravlje probavnog sustava, ali i sveukupno zdravlje organizma. Dobra probava temelj je uspjeha redukcijske dijete, a ne smijemo zaboraviti niti činjenicu da je crijevo naš najveći imunološki organ!

Pošalji prijatelju na email

Komentari