Zadržite vitkost uz AB kulturu

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kalcij iz mliječnih proizvoda i vitkost

U posljednjih 5 godina, više od 50 znanstvenih studija ukazalo je na vezu između konzumacije mliječnih proizvoda i postizanja i održavanja poželjne tjelesne mase u odraslih, adolescenata i djece. Nekoliko studija provedenih na odraslima pokazalo je da dnevni unos 3 serviranja niskokaloričnih mliječnih proizvoda bogatih kalcijem kao sastavni dio redukcijske dijete polučuje bolji učinak na mršavljenje nego puko smanjenje energetskog unosa. Cijeli niz nutrijenata koji su zastupljeni u mliječnim proizvodima, a posebice kalcij i proteini, potencijalno doprinosi oslobađanju od suvišnih masnoća. Ipak, najviše se zasluga pripisuje kalciju koji igra važnu ulogu u regulaciji razgradnje masnih stanica.

Istraživanja koja su u tijeku nastoje u potpunosti rasvijetliti mehanizam djelovanja mliječnih proizvoda na gubitak suvišnih kilograma.

Smjernice za održanje vitkosti

Postići idealnu tjelesnu masu ponekad je lakše nego zadržati postignutu poželjnu masu. Mnogi, a osobito žene, ulaze u začaran krug debljanja i mršavljenja u kojem ostaju desetljećima. Oni koji izađu iz začaranog kruga suglasni su da je «magična formula» za održanje vitkosti dugoročno usvajanje životnog stila koji uključuje pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost.

Pritom pravilna prehrana podrazumijeva ukusne i hranjive obroke koji se konzumiraju 3 do 5 puta dnevno. Pravilna prehrana nije sinonim za odricanje – ni od okusa niti od omiljene hrane i nipošto ne smijemo hranu dijeliti na dobru i lošu. Bit je u umjerenosti i raznolikosti. Svaka krajnost prijetnja je uspjehu. Periodi izgladnjivanja i prejedanja trebali bi postati prošlost za sve koji žele održati svoju idealnu tjelesnu masu.

Najnovije preporuke

Čini se da je svima poznata piramida pravilne prehrane otišla u ropotarnicu povijesti. Zamijenio ju je novi personalizirani sustav preporuka koji se temelji na hipotezi da nismo svi jednaki i da pojedine skupine namirnica nisu u potpunosti homogene po svojim nutritivnim svojstvima. Dakle, naš energetski unos treba uskladiti s našim fiziološkim potrebama i tjelesnom aktivnošću, a unutar pojedine skupine namirnica postoje namirnice koje treba odabirati češće, ali i one čiji unos treba ograničiti.

Donosimo Vam sažetak preporuka;

Uz kampanju 5+ - poticaj na konzumaciju pet ili više serviranja voća i povrća dnevno, pokrenuta je i kampanja 3 na dan .

Radi se, naravno, o poticaju na konzumiranje 3 serviranja niskokaloričnih mliječnih proizvoda dnevno. Brojni znanstveni dokazi o blagotvornosti niskokaloričnih mliječnih proizvoda ponukali su krovna strukovna udruženja u SAD – u da podrže ovu akciju.
Nove preporuke upućuju na veću konzumaciju cjelovitih žitarica, odabir kvalitetnih izvora masti (poput maslinovog ulja) te ograničen unos zasićenih masnoća i margarina. Velika važnost pridaje se adekvatnom unosu mliječnih proizvoda bogatih kalcijem s niskim udjelom masti zbog novijih znanstvenih dokaza o učinku na postizanje i očuvanje poželjne tjelesne mase.

Učinak kalcija

Bojazan da ćemo se udebljati zbog konzumacije mliječnih proizvoda nestaje kada nam se ponudi proizvod s niskim udjelom masti obogaćen kalcijem. Klinička istraživanja dokazala su učinkovitost kalcija porijeklom iz mliječnih proizvoda u sniženju tjelesne mase. Ispitanici koji su slijedili redukcijsku dijetu gubili su značajno više kilograma i centimetara u struku od ispitanika koji su bili na dijeti i uzimali suplemente kalcija. Najslabije rezultate imala je skupina ispitanika koja je bila na dijeti siromašnoj mliječnim proizvodima i kalcijem.
Čini se da je unutarstanična razina kalcija u masnim stanicama ključna za regulaciju razgradnje odnosno pohrane masti u tijelu.

AB kultura je savršeno izbalansiran mliječni proizvod s izuzetno niskom energetskom vrijednošću – sadrži tek 35 kcal u 100 g proizvoda.
Voćni i aromatizirani okusi dobitna su kombinacija za očuvanje vitkosti budući da osiguravaju primamljiv okus koji nimalo ne podsjeća na odricanje, a šećer je zamijenjen umjetnim sladilima. Možete izabrati između okusa breskve, jagode, šumskog voća, vanilije i najnovijeg okusa limete koji sadrži ekstrakt ljekovite biljke aloe vere. Aloe vera blagotvorno djeluje na probavu i ima protuupalni učinak.

Aktivne tvari iz AB kulture – saveznici u održanju idealne tjelesne mase

· 0,1 % masti. AB kultura sadrži zanemariv udio masti što ovaj proizvod čini iznimno niskokaloričnim.

OPTI COMPLEX posebna je kombinacija kalcija, vitamina B kompleksa i korisnih bakterija koji pruža posebnu vrijednost ovome proizvodu.

· Vitamini B kompleksa igraju ključnu ulogu u izmjeni tvari u organizmu.

Također, nezaobilazni su nutrijenti u očuvanju lijepe i zdrave kože, kose i noktiju. Adekvatna opskrba vitaminima B skupine pomaže nam da se nosimo sa svakodnevnim stresom te tako možemo lakše odoljeti posezanju za prekomjernim količinama hrane. Jedna bočica AB kulture podmiruje 50 % dnevnih potreba za vitaminima B1, B2, B5, B6 i B12.
· Kalcij je najzastupljeniji mineral u tijelu koji je ključan za formiranje zdravih i čvrstih kostiju. Novije spoznaje o učinku na sniženje prekomjerne tjelesne mase daju dodatne bodove ovome važnome mikronutrijentu. Kalcij iz mliječnih proizvoda apsorbira se najbolje te stoga mliječni proizvodi predstavljaju najekonomičniji i nutritivno najvrijedniji izvor kalcija. Jedna bočica AB kulture podmiruje 60 % dnevnih potreba za kalcijem.
· Korisne bakterije okosnica su vrijednosti ovoga drevnog proizvoda sa svim atributima funkcionalne namirnice 21. stoljeća. AB kultura sadrži brižno odabranu mljekarsku kulturu ab ( Lactobacillus acidophillus i Bifidobacterium longum) s probiotičkim djelovanjem. Korisne bakterije unesene putem fermentiranih mliječnih proizvoda potiskuju rast patogenih organizama u našim crijevima i tako pospješuju zdravlje probavnog sustava, ali i sveukupno zdravlje organizma.

Pošalji prijatelju na email

Komentari