Datum objave: 01. 01. 2005.

Dovoljan unos vode preduvje je urednog fetalnog rasta i put ka ublažavanju mučnina tipičnih u prvom tromjesečju
Posve je jasno da je u trudnoći sustav za prijenos tvari, u kojem sudjeluje voda, posebno važan za pravilan razvoj i zrenje fetusa. Međutim, već se u ranoj trudnoći većina žena susreće s neugodnim jutarnjim mučninama i povraćanjem. To su prvi znaci nedovoljnog unosa vode (dehidracije). Tijekom unutarmaterničnog života jedini izvor vode za fetus je majka. Zato je dovoljan unos vode preduvjet ne samo urednog napretka fetalnog rasta, već i put ka ublažavanju mučnina i slabosti tipičnih za prvo tromjesečje trudnoće.
Visoke vrijednosti progesterona, hormona koji izlučuje posteljica, vrijedne su u osiguravanju mekoće maternice, odnosno sprječavanja kontrakcija u krivo vrijeme. Mokraćni mjehur i mokraćni putovi građeni su od glatkog mišićja koje pod utjecajem progesterona umanjuje svoju aktivnost istim mehanizmom. Rezultat je usporeno izlučivanje mokraće i posljedične infekcije. Zato, dovoljan unos vode potiče bubrege na živu i urednu funkciju, umanjujući pojavnost infekcija mokraćnog mjehura i bubrega u trudnoći, uz istodobno poboljšanje funkcije crijeva (redukcija opstipacije - zatvora, smanjena pojavnost hemeroida).

Prirodna izvorska voda Jana, s izrazito ujednačenim odnosom kalcija i magnezija, idealan je izbor za nadoknadu tekućine potrebne za uredan napredak trudnoće.

Minimalna dnevna potreba magnezija u trudnoći je 300 mg, a kalcija 1200 mg. Odnos ovih tvari ključan je za motoriku maternice: magnezij opušta, a kalcij potiče maternicu na kontrakcije. Zato svaka neravnoteža može dovesti do nepravilnih kontrakcija u neprimjereno vrijeme. No, i nedovoljan unos vode koji rezultira dehidracijom može biti poticaj za nastanak trudova.
Nedostatan unos kalcija u trudnoći, poglavito u situacijama kada prijete pobačaj ili prerani porod pa se preporuča mirovanje, može izazvati ozbiljan gubitak koštane mase - osteoporozu. Tim više, manjak kalcija u trudnoći rezultira i povišenim vrijednostima olova, koje se mobilizira iz kosti s mogućim ozbiljnim posljedicama (utjecaj na živčani i krvnožilni sustav). Dovoljan unos vode svakako je ključan i za proizvodnju dovoljnih količina kvalitetnog mlijeka i poticanje dojenja.

S obzirom na činjenicu da je dnevna potreba vode oko 8 čaša (oko 1,5 l), moramo istaknuti kako je općenito nedostatak vode jedan od najvažnijih uzroka umora i osjećaja nedostatka energije. Čak i minimalno smanjen unos vode u organizam (blaga dehidracija) može usporiti metaboličke procese u ljudskom tijelu. Dugotrajni manjak vode tada negativno djeluje na cirkulaciju, krvni tlak i probavu, a moguće su i psihološke smetnje (razdražljivost i depresija, slaba orijentacija, zbunjenost,
itd).

S prirodnom izvorskom vodom Jana živjet ćete zdravije i kvalitetnije.

Jer, što više pijemo - bolje se osjećamo.

mr. sc. Ivan Fistonić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Pošalji prijatelju na email

Komentari