Prehrana majki utječe na zdravlje potomaka

Datum objave: 26. 04. 2005.

Brojne su studije koje nam sugeriraju kako prehranom utjecati na zdravlje, i to ne samo na svoje. Izlaganje fetusa nutritivnim čimbenicima, kažu istraživači, vrlo je važno i određeno je prehranom majke..
Tako je primjerice pokazano da bi prehrana žena prije trudnoće mogla utjecati na rizik od razvoja leukemije njihove djece.

Uspoređivane su prehrambene navike 138 žena čija djeca su imala dijagnosticiranu limfoblastičnu leukemiju, sa prehrambenim navikama kontrolne skupine koju je sačinjavalo 138 žena čija djeca su bila zdrava. Uočeno je da djeca, čije su majke u periodu od 12 mjeseci prije trudnoće te tijekom trudnoće unosile više povrća, voća i proteina, imaju manji rizik za razvoj leukemije u odnosu na djecu čije su majke unosile manje spomenutih namirnica.
Omega-3 u prehrani majke čuva zdravlje potomaka
Prema američkim istraživačima, žene koje u trudnoći unose adekvatne količine omega-3 masnih kiselina, mogle bi zaštititi svoje kćeri od razvoja raka dojke kasnije u životu.
Istraživači su došli do navedenog zaključka nakon što su otkrili značajan pad rizika od razvoja raka dojke kod mišica čije su majke tijekom trudnoće konzumirale hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama.

Također je pokazano, da žene astmatičarke koje u trudnoći konzumiraju dosta namirnica bogatih omega-3 kiselinama mogu smanjiti rizik za razvoj astme kod svojih potomaka.
U studiji, čiji su rezultati prezentirani na internacionalnoj konferenciji American Thoracic Society, pokazano je da su djeca, čije su majke astmatičarke u trudnoći konzumirale masnu ribu, imala za 71% manji rizik od razvoja astme, u odnosu na djecu čije majke astmatičarke nisu konzumirale ribu.
Dobri prehrambeni izvori omega –3 kiselina uključuju plavu ribu, repu i repičino ulje, sjemenke lana, sojino ulje i orašaste proizvode.
Prehrana majke i grčevi kod dojenčadi

Kolike (grčevi kod dojenčadi) mnoge roditelje dovode do ludila jer njihova beba neprestano plače. Znanstvenici smatraju da su kolike uzrokovane alergijskom reakcijom na određene proteine koji se nalaze u majčinom mlijeku, a uzimaju se hranom.
Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 90 dojenčadi mlađe od šest tjedana koja je imala kolike pokazali su da se kolike kod dojenčadi mogu smanjiti ukoliko se iz majčine prehrane eliminiraju određene namirnice.
Polovica ukupnog broja majki koje su dojile svoju dojenčad u svoju prehranu uključile su hranu koja najčešće uzrokuje alergije, poput kravljeg mlijeka, jaja, pšenice, kikirikija i soje, dok je druga polovica iz prehrane isključila ove namirnice.
Nakon samo tjedan dana znanstvenici su otkrili da je u 74% dojenčadi čije su majke primjenjivale niskoalergenu prehranu došlo do smanjenja boli.

Nadalje, nakon 5 dana zamijećeno je smanjenje trajanja plakanja kod dojenčadi čije su majke primjenjivale niskoalergijsku prehranu i to za 128 minuta uspoređujući sa prva dva dana istraživanja.
Rezultati izdvojenih istraživanja demonstriraju važnost shvaćanja uloge prehrane žena na razvoj i zdravlje djeteta, i to ne samo žena koje su trudne, već i žena koje to u skorije vrijeme žele biti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari