Datum objave: 01. 01. 2005.

Debljina je bez sumnje postala globalni javnozdravstveni problem. Ne radi se o običnom estetskom problemu već o ozbiljnom uzročniku niza bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih i malignih bolesti. Stoga je razumljivo da interes je za načinom prehrane te namirnicama i njihovim komponentama, koje će na neki način regulirati porast tjelesne mase, u stalnom porastu..
U posljednjih pet godina, više od 50 studija provedenih širom svijeta pokazalo je da postoji veza između unosa prehrambenog kalcija i održavanja adekvatne tjelesne mase, štoviše čak i gubitka suvišnih kilograma.
Nekoliko studija objavljenih u znanstvenom časopisu International Journal of Obesity ukazuje da adekvatan unos kalcija može rezultirati smanjenjem opsega stuka, indeksa tjelesne mase i općenito masnog tkiva, te posljedično utjecati na postizanje i održavanje adekvatne tjelesne mase. U istom časopisu predstavljeni su i klinički dokazi koji objašnjavaju mehanizam gubitka tjelesne mase unosom prehrambenog kalcija. Prema njima, kalcij može smanjiti tjelesnu masu vežući masti iz probavnog sustava te povećavajući njihovu razgradnju i uklanjanje iz tijela.
Različiti izvori kalcija - različiti pomaci na vazi

Priča o ulozi kalcija u smanjenju tjelesne mase otišla je i korak dalje pa je tako objavljeno nekoliko istraživanja prema kojima upravo kalcij podrijetlom iz mliječnih proizvoda polučuje najbolje rezultate. Pokazano je da osobe koje dnevno konzumiraju tri do četiri serviranja mliječnih proizvoda, imaju bolje rezultate u smanjenju i održavanju tjelesne mase nego osobe koje kalcij unose putem drugih izvora, primjerice suplemenata kalcija.

Kliničko ispitivanje koje su proveli su istraživači Sveučilišta u Tennessee-ju pokazalo je da, možda i više nego o količini kalcija, rezultati u smanjenju masnoga tkiva ovise o izvorima kalcija. Sudionici su kroz period od 24 tjedna bili podvrgnuti trima različitim načinima prehrane: jedan način prehrane karakterizirao je nizak unos prehrambenog kalcija (1 serviranje mliječnih proizvoda dnevno i manje), drugi način je karakterizirao visok unos kalcija mliječnim proizvodima (3–4 serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno), a treći način prehrane karakterizirao je nizak unos mliječnih proizvoda no visok unos kalcija putem suplemenata. Kako pokazuje slika, najbolje rezultate dao je drugi prehrambeni način. Pojednostavljeno, osobe čiju prehranu je tijekom 24 tjedna karakterizirao visok unos kalcija mlijekom i mliječnim proizvodima, izgubile su najviše na tjelesnoj masi i najveći postotatk masnog tkiva.

Dvije AB kulture dnevno =3 serviranja mliječnih proizvoda dnevno= više od 100% dnevnih potreba za kalcijem

Rezultati studija su potvrdili, a krovna strukovna udruženja u SAD dodala u najnovije smjernice za prehranu : 3 serviranja mliječnih proizvoda dnevno, posebice onih sa nižim udjelom mliječne masti, nezaobilazan su dio pravilne prehrane i važan saveznik u programima redukcijskih dijeta.
Što je jedno serviranje i koliko kalcija sadrži?


Namirnica

Serviranje

Količina kalcija po serviranju (mg)

Mlijeko

1 šalica

290-300

Jogurt

1 šalica

240-400

Sir

42 – 56 g
(ovisno o vrsti)

165 – 560
(ovisno o vrsti)

Parmezan

1 žlica

70
Jedan od najstarijih i najomiljenijih Dukatovih fermentiranih napitaka AB kultura , izvanredno se uklapa u koncept pravilno izbalansirane prehrane koja za cilj ima postizanje i održavanje adekvatne tjelesne mase.
Kreiran je i osuvremenjen tako da zadovoljava sve karakteristike visokovrijednog mliječnog proizvoda koji, kako navode znanstvene studije, može igrati važnu ulogu u smanjenju i održavanju tjelesne mase.

AB kultura je proizvod zavidne nutritivne gustoće. Iako niskokaloričan, te niskog udjela mliječne masti, ovaj napitak je izvanredan izvor nutrijenata: visokovrijednih proteina te vitamina B skupine - B1, B2, B5,B6, B12, kalcija i ab – mljekarske kulture objedinjenih u osobitu kombinaciju OPTI COMPLEX.

Energetska vrijednost 100 g proizvoda iznosi 35 kcal, a sadrži samo 0,1 % masti. Jedno pakiranje AB kulture osigurava 20 % dnevnih potreba za visokovrijednim proteinima, 60% dnevnih potreba za kalcijem i 50% dnevnih potreba za vitaminima B skupine.

Prema tome, ukoliko dnevno konzumirate samo dvije AB kulture, a možete birati između okusa breskve, jagode, šumskog voća, vanilije i najnovijeg okusa limete koji sadrži ekstrakt ljekovite biljke aloe vere , zadovoljit ćete dnevne potrebe za prisutnim vitaminima B skupine te kalcijem. I ne samo to, dva pakiranja AB kulture dnevno osigurala su Vam 3 preporučena serviranja mliječnih proizvoda.

Pošalji prijatelju na email

Komentari