Vitaminoteka

Datum objave: 16. 01. 2017.

Pitanje: Prije pola godine mi je dijagnosticiran reumatoidni artritis i liječnik je prepisao Decortin 10mg ujutro i Methotrexate 5mg 1x tjedno. Uz to pijem i ibuprofen prema potrebi i još uvijek mi nije dobro. Zglobovi na rukama i koljenima su mi strašno natečeni i bolni, rame bolno, posebno kada ujutro ustanem iz kreveta i zbog stalne boli nemam više volje ni za što. Da napomenem, radim kao vodoinstalater, a godinama sam se bavio biciklizmom. Možete zamisliti kako mi je teško na poslu, a na bicikl nisam sjeo više od godinu dana. Čitao sam o prehrani koja se preporučuje kod reumatoidnog artritisa, izbjegavanje mlijeka i mliječnih proizvoda i tako. Ali do sada se još nisam odlučio na taj korak. Zanima ima li u tome istine i koja se hrana preporučuje oboljelima od reumatoidnog artritisa. Hvala na pomoći.

Odgovor:

Poštovani,
Isplati se pokušati s dijetom koja je siromašna mesom i mesnim prerađevimama te mlijekom i mliječnim proizvodima. Pritom te namirnice treba zamijeniti dobro planiranom semivegetarijanskom dijetom bogatom raznovrsnim žitaricama, mahunarkama, voćem, povrćem, visokovrijednim biljnim uljima poput maslinovog i bučinog te obiljem ribe.

U svrhu postizanja zadovoljavajuće antioksidativne aktivnosti, potrebno je povećati unos voća i povrća. Antioksidansi, vitamini, minerali, te omega-3 masne kiseline ukoliko se redovito konzumiraju, u određenom opsegu će zaštititi lokomotorni sustav. Bioaktivni nutrijenti porijeklom iz bobičastog voća poput borovnica, ribizla, ogrozda, brusnica, goji bobica i trešanja štite kolagen, važnu proteinsku gradivnu komponentu kostiju,mišića, tetiva i zglobova, koja tijelu osigurava čvrstoću, snagu i gipkost. Nije naodmet napomenuti kako su nedavna istraživanja otkrila da aloe vera snažno stimulira sintezu kolagena pa tkivo postaje snažnije i otpornije.

S obzirom na manjkavost uobičajene prehrane, često može biti od koristi dodatak viših doza vitamina i minerala (posebice vitaminima B skupine, C, D i E vitaminom, cinkom, selenom, magnezijem i željezom), hondroitinom, glukozaminom te aminokiselinsko-enzimskim mješavinama. Imunološka zbivanja uslijed upalnih i degenerativnih promjena, može se uvelike modulirati uzimanjem omega 3 masnih kiselina u vrlo visokim dozama (čak i do 6 g dnevno) i enzima koji su prema nekim studijama pokazali snažan potencijal za smanjenje upale (do čak četiri puta) i poticanje stvaranja glukozamina u tijelu. Kod potporne terapije reumatoidnog artritisa povoljno djelovanje pokazali su i dodaci prehrani na bazi gama-linolenske kiseline (GLA) te ljekovita biljka Boswelia serrata i astaksantin.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari